måndag 17 november 2014

Avelshingstar, avelsvärdering och avkommebedömning!

Nya hingstar blev avkommebedömda i samband med avelsvärderingen på Biri. De hingstarna hittar du här. :)
För dig som känner dig förvirrad över vad som är vad... Hingstarna måste först passera avelsvärderingen (även kallad individprövning) för att få verka i avel. Sen när de fått ett visst antal avkommor som startat (jag kan tyvärr inte reglerna för precis hur många och mycket...) så görs en avkommebedöming/avkommeprövning där man ser till vilka resultat hingstens avkommor har åstadkommit. Utifrån detta får hingsten en värdebokstav, denna kan aldrig bli sämre, däremot höjas t.ex. från A till Elit. Det står även en beskrivning av förärvningen.

För dig som känner dig novis på detta med hingstval och var man hittar vilken typ av info. Här kommer mitt försök till grundlig förklaring :)
Om du funderar på att betäcka med en särskild hingst kan du söka på hästens namn på Travsport.se och se om den är godkänd för avel, avelsvärderad, då har den en flik: Avelsvärdering. Så som här på Blixtsnabb. Klicka på fliken så kan du läsa massa bra info om hästen du behöver för att kunna veta att den verkligen passar på ditt sto även exteriört (inte bara stammässigt). Även "hälsostatus" vid visningstillfället: veterinär beskrivning, röntgen och temperament. Om hingsten inte har någon flik avelsvärdering som här på Kapten Kråka R.F. betyder det att han inte finns tillgänglig för avel, ännu... ;)
Alla hingstar som är avelsvärderade och godkända för avel hittar du här :)

Om hingsten du funderar på är avkommebedömnd eller inte kan du se på Travsport.se. Sök på hästens namn, t.ex. Järvsöfaks, klicka sedan på fliken: Avelsvärdering och där kan du se hästens offentliga omdöme, alltså från när hingsten avelsvärderades (och datum för detta). Sen står där även om hingsten är avkommebedömnd, vilket datum, bokstaven den blev tilldelad. Nu på senare bedömda hingstar även en beskrivning av förärvningen, som här på Sundbo Kravall.

Hmm. Kommunikation är inte enkel, särskilt inte i en blogg när man inte vet vem mottagaren är?! Hoppas jag kunnat hjälpa någon en bit på vägen i alla fall!? :)

God kväll, det ska jag ha, häst-kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar