måndag 31 mars 2014

Hjälpmedel när man ska välja hingst

Tänkte ge några tips som är bra när man filurar på hingstval till sitt sto. Kanske vet du redan detta, men ibland ringer det personer till mig som inte hittat till dessa hjälpmedel.

Travsport finns en flik som heter Avel och uppfödning, där finns massa skoj! :) Det finns info om hur avelsvärderingen går till, avelshingstar, om vad du ska tänka på om du ska betäcka ditt sto utomlands, regler kring namnregistrering på föl och massor med annat bra att veta.

Om du vill veta vilka hingstar som är avelsvärderade och vad de fick för offentligt omdöme på avelsvärderingen. Klicka på: Sök avelsinfo, och välj sedan hingstar, avelsvärderade och kallblod/varmblod. Då kommer alla upp. Hingstens namn, index, när de senast var avelsvärderade och ifall de har fått ett värdeomdöme. Tryck på hästens namn så kommer du till dess sida, offentligt omdöme finns under fliken avelsvärdering. Du kan även välja fliken avkommor för att läsa resultat på tidigare avkommor.

Massor av annat skoj kan man åxå hitta under "sök avelsinfo" som t.ex. betäckta ston, avkommor och betäckningsresultat. Du kan även hitta betäckta ston, om du funderar på en hingst kan du ju alltid gå in och kolla, vilken stam har de ston som betäckts med hingsten tidigare år? :)

Blodbanken är ett annat hjälpmedel som snabbt ger dig en överblick på stammen på ett eventuellt blivande föl. Välj "kall" i "databas": längst upp i högra hörnet och gör sedan testparningar genom att fylla i far och mor på vänstra sidan... Å vips! Receptet på en ny stjärna?! kommer fram :D

Sen kan du ju kolla upp hur eventuella tidigare avkommor gått. Förutom på travsport så, och om de ej är i startklar ålder, varför inte ringa och fråga runt lite bland de som har unghästar efter hingsten. Eller kanske åka och kolla på hingsten och eller avkommor till honom. 

Kom ihåg hingstvisningarna som kommer nu i april, Umåker nu på fredag den 4:e och Bollnästravet 11:e april! Välkomna! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar