onsdag 15 april 2020

Vi har pratat med vinnarna i Sleipners ungdomstävling!


Sleipners ungdomstävling 2020 är nu avgjord och vi fick äran att ringa upp två glada vinnare för att berätta att de vunnit en varsin fri betäckning i hingstarna Järvsö Tore och Art Kjarvald! Vi passade även på att ta reda på lite mer om vinnarna, vilka de är, vad de har för ston och deras planer framöver - två drivna ungdomar med ett stort intresse för kallblod som det var väldigt inspirerande att få prata med!


Vinnaren av en fri betäckning med Järvsö Tore är Nathalie Edqvist från Värmland och det är en mycket glad tjej som svarar i telefonen. Nathalie är 20 år och pluggar till hovslagare. Hon är också B-tränare med 10 hästar i träning och bedriver tillsammans med sin mamma och lillasyster uppfödning av både kallblod och varmblod, men Nathalie tycker att kallbloden är absolut roligast.

Stoet hon har tänkt betäcka heter Sot och betyder väldigt mycket för Nathalie. Hon är familjens egen uppfödning som Nathalie tog sina första segrar med, både i monté och sulky. 2016 blev Nathalie och Sot årets Montéprofil på Färjestad. Sot har nyligen fått avsluta sin tävlingskarriär och planen har sedan tidigare varit att sätta henne i avel i år.  Hemma har de även Sots mamma och syster.

Nathalie ser verkligen fram emot att ta föl på Sot och det kommer att bli hennes första alldeles egna uppfödning. Hon gillar den tilltänka hingsten Järvsö Tore och det var framförallt stammen som fick henne att välja att tävla om en betäckning i honom, då hon tidigare hade tänkt på hans far Horgen Tore som ett alternativ. Hon tycker att Järvsö Tore har fina prestationer och att kombinationen ser spännande ut på pappret. Nathalie hoppas  självklart på att avkomman ska bli minst lika bra som mamma Sot.

Nu inväntar Nathalie att Sot ska komma i brunst, för att kunna köra henne till seminstationen och påbörja resan mot ett föl. Vi ser fram emot att få följa dem framöver!

Nathalie Edqvist och Sot

 24-åriga Markus Persson från Hälsingland är den som vunnit en fri betäckning i Art Kjarvald. En glad Markus berättar att han är en traktorförsäljare med ett stort hästintresse, särskilt kallblodstravare. Han har jobbat utomlands i några år. Han har och haft häst i träning men när han flyttade hem och det blev jobb på orten så fanns möjligheterna och det blev det avel.

Markus farfar födde upp hästar i många år och Markus har tagit över hans uppfödarnamn Modd. Första uppfödningen föddes 2019 och fick namnet Modd Rapper efter den första hästen som hans farfar födde upp. Markus delar även uppfödarskapet på Modd Rapper med farfar Evert. 

Att kallblodstravaren är en trevlig häst att hålla på med är en annan anledning till att Markus valt att avla på just kallblod. Markus gillar att kunna åka ut efter jobbet och hålla på med hästarna och kör ofta sina avelsston för att få komma ut och släppa jobbet för en stund. Markus har idag två avelsston och är inte främmande för att köpa ett tredje om rätt sto dyker upp. Då Markus inte har möjlighet att träna hästarna själv så är tanken att sälja uppfödningar. Han har även ett samarbete med Erik Holm där han har häst i träning.

Till årets säsong har han ett av stona dräktigt, och tanken är att denna säsong betäcka båda två. Det är här Art Kjarvald kommer in. Markus har ett sto som heter Norskan som han gärna skulle vilja få ett sto ur som han skulle kunna behålla för framtida avel. Art Kjarvald är en fin häst som tävlat och varit hel i många säsonger, och utöver det har han en fantastisk fin mammastam. Norskans morslinjer och Art Kjarvalds morslinjer i en och samma häst tror Markus skulle bli en bra grund för framtida avel. 
Vi tycker att det ska bli spännande att få följa fortsättningen! 

Markus Persson och Norskan

 Ni kommer fortsatt få följa de två vinnarna och deras ston under betäckning, när det väl blivit föl och förhoppningsvis även längre än så. Vi säger stort grattis än en gång och önskar dem båda lycka till med att få stona dräktiga! Å Sleipners vägnar tackar vi också för alla inkomna bidrag, det känns väldigt roligt att det finns flera ungdomar bland Sleipners medlemmar med ett intresse för avel, det är ju faktiskt de som är framtiden!

/ Frida och Linette


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar