onsdag 4 mars 2020

Lästips m.m.

Senvinter eller tidig vår? Vad vi än ska kalla det så har vi hela säsongen framför oss med fölningar, nya hingstval och betäckningar. Stona går i hagen och blir rundare varje dag och vi ökar på kraftfodret för att de ska få tillräckligt med protein inför vad som komma skall. Den här tiden på året brukar jag passa på att läsa på lite inför fölningar, hingstval och annat, så tänkte dela med mig av några tips:


Utbildning! Svensk Travsport har nyligen publicerat en utbildning för uppfödare "Framtidens vinnare - Att föda upp travhäst", som jag börjat titta på. Den är upplagd i ett antal filmer från "att välja sto" till "fölets första tid" och det är Johan Hellander från Menhammar stuteri som delar med sig av goda råd. Liknande utbildningar brukar vara inriktade enbart på varmblodstravare (eller ridhästar för den delen..) men här finns faktiskt goda exempel som rör kallblodstravare. Bland annat går Johan igenom hur Breedly.com fungerar, där han testparar kallblod och visar vad man kan titta på.

Blogg! Går du i hingstväljartankar? Här finns ett gammalt inlägg från oss där vi skrivit ner en del tips angående hingstval: http://avelsleipner.blogspot.com/2018/05/favorit-i-repris-hingstval.html. Den nya avelsplanen finns ännu inte att hitta i tryckt form, vad jag vet, men på Sleipners hemsida finner du de största förändringarna från tidigare avelsplan om du är nyfiken på vad som gäller framöver: http://www.sleipner.org/avelsplan-2

Podd! Jag lyssnade nyligen på en trevlig podd från Umåker där Fredrik Andersson som föder upp Guli-hästarna blev intervjuad och fick prata om sin uppfödning och sina tankar kring hingstval och annat. Lyssna gärna på den om du har 40 minuter över! Här hittar du den: https://www.umaker.se/p/aktuellt/umakerpodden-fredrik-andersson

Tävling! Är du under 25 och sugen på att börja med kallblodsuppfödning så ska du hålla ögonen öppna för enligt säkra källor kommer Sleipner att anordna en tävling för ungdomar med chans att vina fria betäckningar 2020. Kul va!? Håll koll på www.sleipner.org samt på Travklubben Sleipner på Facebook!

Förutom läsning och lyssning så lämpar sig den här tiden på året fint för att göra lite "studiebesök". Har du hyfsat nära till de hingstar du funderar på att betäcka med så åk och titta på dem live, det har hjälpt mig att välja några gånger när jag stått och vägt mellan olika hingstar. I helgen får jag besök av två "uppfödarvänner" från norr och vi har några gårdar i närområdet vi tänkte hinna med att besöka - ser fram emot en hel del kallblodsprat och ny inspiration!

Ha det fint! / Linette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar