tisdag 1 maj 2018

Favorit i repris - hingstval!

Det här har vi skrivit förut - och skriver gärna igen. Det börjar bli dags att bestämma sig nu!
I år finns rekordmånga hingstar att välja på, men hur ska man göra för att komma fram till rätt val?


Hur många ston ska du betäcka i år och med vilka hingstar? Det är snart hög tid att bestämma sig - och rätt tid att satsa på avel! Det finns många valmöjligheter under 2018. Här kommer några praktiska tips till dig när du ska välja hingst!

Förutom att bläddra i de traditionella hingstkatalogerna så finns det flera websidor där du kan klicka dig runt bland de avelshingstar som finns att tillgå. På www.travsport.se har du användbar information under fliken ”Avel och uppfödning”. Du kan bland annat söka avelsinfo och statistik, se samtliga godkända avelshingstar, läsa omdömen, se exteriörbilder, hingstens avkommor, antal betäckta ston m.m. Ska du använda en norsk hingst hittar du information om avkommor m.m. på www.travsport.no.




Den nya avelstjänsten www.breedly.com är en sida under utveckling där syftet är att samla avelsinformation och stimulera uppfödning. Du kan i dagsläget göra provparningar, söka hingstar under ”hingstkollen” eller läsa avelsrelaterad information i ”faktabanken”. Sidan har stor potential att bli ett användbart verktyg för uppfödare och många idéer för utveckling finns.

sidan www.kallblodstravare.se finns en sammanställning av svenska och norska godkända kallblodshingstar, tillgängliga för avel under 2018. Där finns bilder, diverse information om hingstarna samt möjlighet att sortera dem under olika kategorier.




För att göra testkorsningar kan du till exempel använda dig av sidan www.blodbanken.nu eller programmet Sophia Pedigrees som du laddar ner till din dator. De har liknande funktioner som gör att du kan du testa ditt sto mot alla möjliga hingstar, se inavelsgraden osv. I Sophia kan du söka statistik för att till exempel se resultatet av tidigare kombinationer. Du kan också se vad morstammen tidigare lämnat och med vilka fadershingstar det slagit bäst ut. Ett program som kräver tid och nyfikenhet, men som ger massor av information till den avelsintresserade!




Förutom stammen är det för de flesta intressant att titta på stoets exteriör. Det kan vara svårt att se på sitt eget sto med kritiska ögon. Vill du lära dig mer om exteriör och vad du kan titta efter så är ett tips att beställa foldern ”Hästens exteriör” från Svensk Travsport, läsa boken med samma namn skriven av Lars-Erik Magnusson eller varför inte ta tillfället att vara sekreterare åt domaren under någon av Sleipners unghästvisningar till hösten? Där lär du dig massor om att strukturerat gå igenom hästens exteriör! Har ditt sto någon exteriör avvikelse som du vill ta hänsyn till vid hingstvalet? Du kan läsa igenom den exteriöra bedömningen hingsten fick vid avelsvärderingen som du hittar om du söker på hingstens namn på Svensk Travsport under fliken ”Avelsvärdering”. Om möjligt, åk och hälsa på hingsten. Att se honom i verkligheten kan vara värdefullt!




Finns det kunniga personer i din närhet som du kan bolla idéer med? Kanske känner du någon som har lång erfarenhet av kallblodsuppfödning som kan ge dig goda råd? Samla ihop alla tips och tankar du får, fundera över vad du själv tycker och plocka sedan ut det du gillar bäst.

Sleipners avelsinspiratörer finns där för dig och dina frågor. De kan hjälpa dig med olika funderingar och har bland annat koll på vilka kallblodshingstar som står uppstallade nära dig. För att kontakta en Avelsinspiratör hittar du en lista med namn och kontaktuppgifter på www.sleipner.org under fliken Avel. Är du intresserad av norska motsvarigheten till Sleipner finner du mer info om Veikle Balder på www.veiklebalder.no.

Lycka till!
/ Avelsinspiratörerna Linette Boström och Frida Andersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar