onsdag 8 maj 2019

Betäckningstider och många resor..

Aprilväder i maj..  När våren kommer blir man ju, nästan oavsett väder, lätt lite ivrig att köra iväg sina ston till seminstationen/hingsten. Speciellt när de är tomma och man inte har någon 30-dagarsbrunst att invänta efter fölning, eller när det tidigare år tagit några brunster att få dem dräktiga, då vill man gärna vara ute i god tid.

Det jag själv försökt tänka innan jag kör iväg stoet för en första koll är att stoet ska ha tappat vinterpälsen. Hon får gärna vara blank och fin, i gott hull, ha fina fötter osv. En stor fördel är ju såklart om hon visat brunst hemma så man vet att hon är på gång, men det är inte alltid så lätt att se brunst på lite "anonyma" ston. Jag var tydligen lite för ivrig i år, två gånger har vi nu fått åka fram och tillbaka till stationen för att konstatera "bara smått". Förmodligen tycker hon att det är vinter ännu, eller så är hon klok nog att försöka undvika föl i en kall aprilmånad nästa år. Nytt besök bokat om en vecka så nu hoppas vi på lite vårvärme och provar att låta henne beta gröngräs utanför hagen varje dag med hopp om att det kaaanske kan hjälpa till..


Det här åkandet fram och tillbaka kräver en del pusslande. Hästuppfödare har ju vanligtvis andra jobb så det krävs ju dels att man har ett flexibelt jobb med förstående kollegor, kan ta ledigt eller kanske åka kvällen innan undersökningsdagen för att få ihop det hela. Dessutom behövs ju oftast lasthjälp och någon som kan följa med. Jag tänker ofta på hur omöjligt det vore att hålla på med avel om inte nära och kära ställde upp under vår och sommar när ston och föl ska köras hit och dit. Här har både sambo, morfar, syster och vänner fått rycka ut - undrar om de verkligen förstår hur värdefulla de är när de frivilligt dyker upp på gården med ett leende klockan 06.00 en ledig dag för att göra något så roligt som att lasta häst?


Betäckningssäsongen är iallafall här och många ston har redan blivit seminerade/betäckta en första gång, men än finns det gott om tid att bestämma sig för att tillverka föl i år om du fortfarande tvekar! Har du inte bestämt dig för hingst till ditt sto ännu? Läs gärna vårt tidigare inlägg ang hingstval om du vill ha lite tips inför ett klurigt val! Länk till inlägget här.

Lycka till med årets fölningar och betäckningar! / Linette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar