måndag 1 april 2019

April är här med väntan, förväntan, föl och hingstkatalog!

Nu går vi in i april och det börjar dyka upp bilder på underbara kallblodstravarföl i sociala medier. Själv hoppas jag att mitt första sto håller sig minst till påsken som beräknat, då vi har rätt mycket snö kvar ännu. Allt blir så mycket enklare om man slipper is i hagarna till de små tycker jag. Jag och Stuteri Guldhags Carola höll i en liten avelskväll för någon vecka sedan i Skellefteå. Till den hade vi bland annat med en lista på bra att ha hemma vid fölning. Vi har kollat lite på tips från andra som vi hittat på nätet, och funderat lite på hur vi gör själv. Jag bjuder på den, allt är inte "måste ha" men jag tycker det kan vara skönt att ha något att kolla på när jag inventerar mitt förråd inför ankomsten av de små :)

*Termometer  

*Jodopax eller Klorhexidin till naveln  

*Liten plastburk för jodopaxen att doppa naveln i eller sprayflaska. 

*Nappflaska avsedd för lamm eller kalvar, människoflaskor har för liten sugnapp. Funkar med människonapp åxå i nödfall, men med så stor napp som möjligt och klipp större hål.  

*Lavemang Microlax och eller Klyx 120 ml  

*Handdukar  

*Latexhandskar / Långa plasthandskar  

*Glidslem  

*Penna och papper för att skriva upp klockslag som är bra att komma ihåg. 
 *Något att dricka, en chokladbit eller annat för din energi om det drar ut på tiden. 

*VetWrap / bandagematerial. 

*Tvål, ljummet vatten å ren handduk/hushållspapper. 

*Colostrumrefraktometer som man kan kontrollera mjölkens antikroppshalt med.
  * En steril eller iaf ren sax 

* Spara numret till veterinär i din mobil samt ha en viktiga telefonnummerlista. Stuteri för rådfrågning, ammajoursen etc.. 

*Kolla i förväg om du vill ha mjölkersättning hemma eller var du snabbt kan få tag på det vid behov. 


Om nu någon missat tipset från tidigare år, så kan man om man har tillgång till WiFi i stallet, köpa rätt billiga kameror numera med mörkerseende som underlättar mycket vid vak på stona och för att hålla lite koll på mor å föl första tiden. 

Ikväll har jag även beställt ett exemplar av "Hingstkatalogen för avelsgodkända hingstar kallblod" som Svensk travsport ger ut. Ovärderlig när man ska klura över hingstval nu under våren men även till hösten och vintern inför 2020... :D Den kostar endast 100 kronor inklusive frakt! Väl värd varenda krona! Den hittar du HÄR

Blev inget aprilskämt för jag är så dålig på sånt... Men önskar en fortsatt bra vecka! /FridaInga kommentarer:

Skicka en kommentar