onsdag 31 maj 2017

Fölets hovar, kort från föreläsning.

Igår kväll var jag till Umåker på en föreläsning med Rose-Marie Clark. Den handlade om att förebygga, korrigera och/eller behandla felaktiga benställningar hos föl.
Med förbehåll för att jag tolkat något fel... här kommer några korta anteckningar från föreläsningen.

Det Rose-Marie ville förmedla är det att det går att korrigera felaktiga benställningar, och till skillnad från det som ofta sägs: "Det rätar till sig sen...." så gör det inte alltid det.

När fölet föds är dess hovar täckta med något som kallas fölputan för att inte skada livmodern. Denna är borta på några dagar.

Hovarna på en vuxen häst växer 10mm per månad.
Fölets hovar växer 20mm per månad. Fölet bör därför verkas dubbelt så ofta som mamman.

Rose-Marie rekommenderar att man kollar över fölets hovar när fölet är 10-14 dagar gammalt. Hoven verkas då lätt och eventuellt rensar man upp strålen. Fölet ska sedan kollas upp/verkas var fjortonde dag i några månader. Detta för att hoven växer snabbt och för att tidigt kunna korrigera eventuella olikformigheter i hoven. och dess orsaker. Detta gäller alla föl.

Viktigt att tänka på om man har ett föl med felaktig benställning! Fölet ska endast vistas korta stunder ute i hagen, gärna flera gånger per dag, då den behöver få vila inne i box för att inte överbelasta de små ben som finns i fölets leder. Fölets benställning blir ofta sämre när de blir trött.

De föl som har en felställning rekommenderar hon följande till, kontakta godkänd hovslagare och/eller veterinär: Fölet verkas vid 10-14 dagars ålder. En vecka senare kollas fölet igen och då kan man lättare se hur fölet nöter sina hovar och vilka åtgärder som bör sättas in.

De första två veckorna ökar fölet cirka två kilo per dag i vikt, sedan 1,3kg de nästkommande tre månaderna. Att fölet snabbt blir tyngre gör att påfrestningen ökar snabbt på fölets ben. Har man ett föl med krokiga ben brottas man med fölets vikt, dess muskler och skelett.

De första 0-3 månaderna sker en snabb tillväxt vid kotan, 0-6 månader i knäet. Man har därför längre tid på sig att korrigera en felställning i ett knä än en kota. Felställning i knä påverkar belastningen i kotan och hoven och det kan av den anledningen var av vikt att korrigera felställning i knä tidigt ändå.

Vid kraftiga felställningar samarbetar veterinär och hovslagare för att effektivast korrigera benställningen.

Om din hovslagare känner sig osäker på hur hästen bör korrigeras kan man kontakta Rose-Marie via mail och få hjälp mail-ledes med hur man ska korrigera fölet. Hennes hemsida heter: www.cfarrier.se


God kväll! /Frida




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar