tisdag 16 maj 2017

De nya små hästarna...

Nu finns de på bild i mitt flöde i de sociala medierna hela tiden... föl! :)
Har reflekterat över hur mycket det pratas och skrivs om fölning och hur och när man bör vaka kring den. Självklart är det viktigt att kunna hjälpa till vid själva fölningen om något skulle gå snett, men, det skrivs inte lika mycket om vikten av att hålla en extra koll på fölungen de första dygnen. Man matas med: efterbörd, dia och bajs. Men sen då? Jag har varit med om fölungar som bajsat massor med fölbeck bara för att efter ett halvt dygn till bli irriterad och det visat sig att inte allt kommit ut trots allt...
Infektion i naveln är också något som visar sig efter några dagar. Sen finns det ju föl som får diarre och behöver veterinärvård (vid fölbrunsten kan ju föl få diarre, men det här är före det). Ett föl kan ju bli dåligt trots att det diat tidigt, och fortsatt dia som den ska, om stoet av någon anledning haft för lite antikroppar i mjölken.
Med det här vill jag bara säga, se på din fölunge med nyfikna ögon. Hur beter den sig nu och om några timmar? Verkar fölet plötsligt slöare, irriterad, slutar dia... Har man ingen vän man kan rådfråga så är det ju gratis att ringa veterinär för rådfrågning... :)

Som med allt annat... på nätet finns massor att läsa i ämnet. HÄR är en länk till en artikel.
Lycka till med ditt föl! /Frida


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar