fredag 4 september 2020

Höst, utfodring, samverkan

Jag önskar att jag kunde skriva att hösten kommer smygande, men tyvärr, den kommer springande. Åtminstone där jag bor så går det fort. Vi har haft frost några nätter och vid 21 blir det numera så mörkt att man måste ha en lampa om man ska fortsätta jobb utomhus. Mina hästar har blivit stödutfodrade med hö och kraftfoder på betet i några veckor, men i söndags fick de flytta till vinterhagen så jag kan ha mer koll på vad de får i sig näringsmässigt. Hästarna väljer ju gärna att gå och noppa gräs för att det är godare, men det är inte alltid som gräset nu in på hösten innehåller tillräckligt med näring för att tillgodose diande stons och växande hästars behov. De föl som är födda i april/maj diar fortfarande mycket nu i september och det krävs att mamma har tillgång till näringsämnen för att kunna producera mjölk. Håll koll på hullet på ditt digivande sto, det går fort när de tappar i vikt och kan vara klurigt att fodra upp dem igen under vintern. Särskilt om de är dräktiga igen kan det ju vara skönt om de inte blir för tunna. Har man ett sto som är lite för fet så kan det ju vara ett bra sätt att banta dem lite att ha kvar dem lite extra på betet. Men då kan man behöva stödutfodra fölet med kraftfoder då de kräver ett näringsrikt foder utöver mjölken för att kunna växa optimalt. 

För att kunna hänvisa till något specifikt så Googlade jag fram ett examensarbete gjord på SLU 2006 av Carolin Nilsson. Utfodring av föl före och efter avvänjning. Där angavs att ett föl som är sex månader gammalt behöver ett grovfoder med följande innehåll för att inte behöva stödutfodras med kraftfoder: 9,5 MJ/kilo torrsubstans och minst 75gram smältbart råprotein per kilo torrsubstans. De siffrorna överensstämmer med siffror jag fått med mig från flera olika föreläsningar jag lyssnat på under åren med agronomer och liknande. Hoppas detta kan hjälpa dig att planera inför höstens och vinterns foderbehov.

På tal om foder, kanske specifikt inköp av foder. Det är ju inte alltid man kan önska och påverka vilka näringsämnen man exakt har i det grovfoder som man köper eller producerar själv. Vädret påverkar ju både hur vallen växer men även till viss mån när man kan skörda. Jag har fodrat med analyserat hö de senaste tio åren ungefär och jag har upplevt att höet alltid innehållit tillräckligt med energi (MJ) men att proteininnehållet kan skilja avsevärt. Så vissa år har jag behövt köpa stora mängder kraftfoder innehållande "proteintillskott". Jag vet att man även kan köpa till exempel rent potatisprotein och fodra, det har jag dock inte provat. Det jag fastnat för är Kraffts produkt Muscle Up men finns ju motsvarande i andra märken. Är man osäker så kan man ju när man vet innehållet i sitt hö ringa en foderrådgivare till det foderföretag där man tänker köpa foder. Alltså till det specifika "märket".

Så till det jag ville komma till... :D Jag var med i en undersökning via telefon igår om hästföretagande. En av de ämnen den var inriktad på samverkan för bättre lönsamhet. Här vill jag då komma med ett tips, en tanke. Kraftfoder är en sån utgiftspost där man kan påverka kostnaden mycket, både genom att köpa grovfoder med rätt näring från början förstås, men om man behöver köpa kraftfoder... Ja då kan man "pruta". Jag kan inte svara för alla fodertillverkare men min erfarenhet är att om man köper en större mängd foder direkt från tillverkaren istället för säckvis från butik kan man få ner priset avsevärt. Så mitt tips är, ta kontakt med hästägare i din närhet. Gå ihop och köp in större partier tillsammans och dela på den eventuella fraktkostnaden. Ta kontakt med din foderleverantör och ta in en offert och jämför med pris "i butik" :) 

Unghästbeten är ju ett exempel på en sak som det i stor utsträckning redan samverkas kring. Även spån/strö kanske är ett område där man skulle kunna samverka med "en granne" och få ner priset om man köper mycket? Har du något övrigt förslag på hur vi skulle kunna samverka för bättre lönsamhet? Maila gärna avelsinspirator@gmail.com så att jag kan sprida det till fler. 

Ha en bra helg! /Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar