onsdag 9 augusti 2017

Bloggpaus i hagbygget

Det närmar sig slutet på sommaren. Jag har haft mina ston och föl på bete i sommar tillsammans med andra kallblodstravare. Stona har hittat varandra och hingstfölen har blivit bästa vänner. Det känns nästan lite sorgligt att skilja dem åt, men snart är det dags att börja plocka hem dem, vilket innebär lite förberedelser och annat pyssel.

I vinter kommer jag att ha fem hästar hemma. Tre ston och två småhingstar som ska börja hanteras ordentligt så att de kan skiljas av från sina mammor på ett lugnt sätt såsmåningom. Jag har börjat kolla över hagarna, är de hela eller behöver det bytas ut någon stolpe? Fem hästar innebär för mig att jag behöver utöka vinterhagen något. Nya foderhäckar är beställda och jag har börjat fundera på att köpa en till värmebalja för vattnet. Det ska vara roligt med avel, även på vintern, därför känns det rätt tid att börja fundera på nu hur det går att underlätta arbetet under den inte lika trevliga årstid som komma skall. Mitt mål i vinter är att få en kortare bär-sträcka för vattendunkarna, genom att flytta vattenplatsen lite närmre, samt att inte behöva fylla hö lika ofta som tidigare, genom större höhäckar och mindre spill.

För er som har ett- och tvååringar hemma kanske det är dags att börja träna att visa dem för hand inför unghästvisningarna som anordnas i de olika Sleipneravdelningarna. Här hittar du mer info, datum m.m.

Inte alltid lätt med trav för hand, Ronja N.N och jag. Foto: Matilda Persson

För att citera en av domarna från ifjol: "det är under momentet trav för hand du som visare har störst möjlighet att påverka poängen", med det menade hon att om du som visare springer fort och rakt har hästen god chans att visa upp en fin trav. Ta chansen att träna med din häst, båda för din egen skull (det är jobbigt att kuta..) och för hästens skull. Lär hästen att på kommando trava fort bredvid dig. Ett tips är att börja med att springa mot stallet, kompisen eller hagen, då får du att naturligt driv. Ett långt spö är också bra, som du når hästens bak med. Några av Sleipneravdelningarna ordnar en träningskväll inför unghästvisningen, det kan vara nyttigt att åka på den, speciellt om du aldrig varit med förut. Där kan du få bra tips så som hur du ska hålla tyglarna, hur du vänder, eller hur hästen bör vara utrustad dagen till ära.

Som uppfödare tycker jag att det känns jätteroligt om mina uppfödningar visas på unghästvisningarna, även om jag sålt dem, dels för att det är nyttig träning för hästen och dels för att det är roligt att få en exteriörbedömning. Har man stoet/mamman kvar kanske det kan vara en hjälp vid kommande hingstval. Kanske finns det någon i publiken som fastnar för din uppfödning och du eller någon annan på plats får chansen att berätta att du har en bror eller syster till hästen till salu där hemma..

I år, liksom ifjol, anordnas en landsfinal för tvååringar som kvalat vidare från unghästvisningarna med en poäng på 79 eller högre. Några av förra årets landsfinalister startar på söndag i de största loppen som finns för treåriga kallblod - Kallblodskriteriet och Kriteriestoet. Spännande!

Åter till hagbyggandet..
/ Linette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar