lördag 14 januari 2017

Nytt år - dags att sälja?

God fortsättning!
Ytterligare ett kallblodsår har passerat och med det nya året kommer nya funderingar. Dräktiga ston börjar bli runda och fölen är inte längre föl, utan plötsligt ettåringar som ska köras in eller kanske hitta nya hem. Kanske har du någon egenuppfödd två- eller treåring som du ser fram emot att få följa i år.

Har du liksom jag börjat fundera på årets hingstval? Vilka ston ska jag betäcka och vilka hingstar passar? Ska jag välja en ny hingst i år eller ska jag gå på ett säkert kort? I april i fjol skrev vi ett inlägg om att välja hingst och vad man kan fundera på inför valet. Det kan du gå tillbaka till och läsa fler gånger här!

Ska du sälja?
Många annonserar ut unghästar och avelsston nu. Det finns många sätt att sälja häst på, det kan till exempel vara genom internetsidor, på sociala medier eller genom muntliga kontakter. Jag tittar ofta runt på många av de sidor där du kan sälja din häst och har sett flera väldigt bra och flera, enligt mitt tycke, mindre bra annonser. Tänkte därför komma med några tips till dig som är i säljartagen. Jag är absolut ingen expert i ämnet, och har endast sålt tre kallblodstravare i mitt liv, men efter de affärerna har jag ändå fått ett litet hum om vad köparna tittar efter i en annons:

En bra bild!
Bilden i en annons är A och O. Den är ofta det första som syns och med en bra bild kan du locka någon att läsa mer, att klicka på länken, att bli nyfiken på din häst. En bra bild är ett foto du lagt ner lite tid på. Ta hjälp av en kompis, det är nästintill omöjligt att fota ett föl på egen hand - de vill ju gärna äta upp kameran, eller hur? Se till att hästen är ren och att det är bra ljus utomhus. Ställ upp hästen som om du vore på utställning och ta en exteriörbild på hela hästen rakt från sidan. Det är lätt hänt att fota föl eller unghästar lite ovanifrån, vilket kan få benen att se väldigt korta ut. Det är bra om marken där hästen står är jämn, undvik backar, djup snö eller högt gräs. En köpare vill gärna se hela hästen - vinklar och benställning. Ta dig tid att byta den lortiga grimman inför fotograferingen. Första intrycket är viktigare än du tror. Undvik bilder från hagen där hästen klampar fram i lera eller står konstigt - de lockar tyvärr inte många även om hästen är söt på bilden. Få hästen vaken, låt den titta på något intressant längre bort.

Rubrik
Med annonsen och bilden finns ofta möjlighet till en rubrik. Vad vill du sälja? "Snäll unghäst" eller "Unik chans - unghingst med toppstam". Samma häst kan ha flera olika beskrivningar, vad vill du lyfta?

Fler bilder?
Många köpare vill gärna ha en bild av hästens huvud. Uttrycket hos hästen kan vara viktigt. Dessutom efterfrågas bilder på hästen rakt framifrån och rakt bakifrån. Dessa bilder behöver du inte nödvändigtvis ha med i en annons, utan de kan med fördel skickas till intresserade via mail eller liknande. En annons med massor av bilder kan upplevas stökig. Lägg först manken till för att få en riktigt bra exteriörbild som leder till en första kontakt mellan köpare och säljare, så kan du i lugn och ro ordna fler bilder sedan.

Text
Skriv varken för mycket eller för lite i annonsen. Tänk på vad det är som i huvudsak gör din häst intressant för andra. Är det moderstammen? Exteriören? Duktiga syskon och nära släktingar? Något annat som gör hästen "utöver det vanliga"? Skriv alltid hästens namn så att intresserade själva kan söka information om stam och annat.

Länkar
Länka gärna till stamtavlan för att intresserade snabbt kan få sig en uppfattning om hästens stam. Det kan vara mer effektivt än att skriva ner hela stammen i texten och ger en bättre överblick. Har du en hemsida med mer information, bilder, filmer mm? Länka till den!

Film?
En bra film är ett STORT plus! Men här gäller samma sak som första bilden, ta dig tid och ta hjälp. Att filma föl eller unghästar kräver stort tålamod. Mycket ska stämma, och framför allt - de ska gå i rätt gångart. Du ska sälja hästen till trav, se till att få en film på travet. Det är ofta helt omöjligt att få fram en spänstig trav i hästens vanliga hage där den känner sig trygg. Prova att släppa hästen i en ny hage där den inte brukar vara, det brukar få de flesta hästar att springa runt lite. I en hel flock med hästar som springer kan det vara svårt att urskilja rätt objekt, och nästintill omöjligt att se hästens rörelser, så försök att filma en häst åt gången. Får du inte till någon bra film? Skippa filmen. Gör ett nytt försök senare eller nöj dig med bra bilder. Köparen ska ju förhoppningsvis titta på hästen live senare.

Kontakt
Slutligen - när och hur kan en intresserad person nå dig? Se till att svara om personen ringer på numret du angett. Har du redan sålt hästen? Svara ändå och var trevlig, samma person kanske blir intresserad av dina kommande uppfödningar om något år.


Hoppas de här tipsen kan väcka någon liten idé eller tanke. Det finns köpare där ute, se till att göra det lätt för dem att se din häst i mängden! Lycka till! / Linette, avelsinspiratör Sleipner Hudiksvall
Jag sålde mitt föl i december, nu längtar jag redan efter årets föl, och sommaren! Foto: David Boström.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar