tisdag 26 juni 2018

Fölningar och pryltips

Hej på er! Jag har varit på väg att skriva ett blogginlägg här i flera veckor, men som varenda uppfödare vet är våren och försommaren en hektisk tid. Det ska pusslas med fölvakor med allt vad det innebär. Och efter det blir det några vändor till seminstationen för att få stona dräktiga på nytt.

Innan mitt andra sto skulle föla i mitten av juni tänkte jag skriva ett inlägg om min "föllåda", men jag hann inte då hon fölade två veckor före beräknat datum, mitt på blanka dagen - Nationaldagen såklart - vilket jag dock var ganska beredd på denna gång, tack vare en smart grej jag införskaffade tidigt i våras, en refraktometer! Hädanefter kommer jag råda alla jag känner att lägga några hundralappar på en sådan, åtminstone alla jag känner som ska ha ett eller flera föl.

Med den refraktometer jag köpte följer ett litet plastat kort med siffervärden och hur man ska tolka dem.
En refraktometer är en fiffig pryl som kan mäta antikroppshalten i råmjölken, vilket framför allt är bra att kunna göra direkt efter att stoet har fölat. Jag började med att använda den på mitt första sto som fölade i maj. Ifjol läckte hon vit mjölk i en vecka innan hon fölade, och det var nog anledningen till att fjolårets fölunge fick fölsjuka med diarreer. Han klarade sig eftersom vi var snabba att ge honom plasma. I år ville jag vara lite bättre förberedd, med refraktometern kunde jag hålla koll på värdet och på så sätt veta om jag skulle göra en foalcheck på fölet (blodprov som veterinär tar för att se hur mycket antikroppar fölet fått i sig). Jag testade stoets mjölk dagen innan hon fölade då hon börjat droppa, då låg värdet på 28 (30 är max). Efter fölningen var värdet fortfarande över godkänt-gränsen. Fölet åt själv inom 4 timmar, efter att ha fått några deciliter av mig i nappflaska innan. En pigg och frisk fölunge denna gång!

Värden på sto nummer 2, fölade 6/6.
Sto nummer två började jag kolla värdet på mjölken redan 3 veckor innan beräknat datum, mest för nyfikenhetens skull. Se värdena ovan. Det visade sig vara ett bra sätt att veta på ett ungefär när hon tänkte föla vilket gjorde att jag var beredd även om det blev två veckor tidigare än beräknat. Det visade också att värdet kan gå lite upp och ner. Mjölken ändrade färg från genomskinlig till vit ungefär samtidigt som hon fick vaxproppar, och värdet låg lika precis efter fölning som dagarna innan. Hon hade vaxproppar i ca 2 dygn, men det sista dygnet ändrade juvret färg till lite mörkare. Jag antar att det beror på att stoet börjar svettas lite och att juvret är sprängfyllt.

Ca 4 timmar innan fölning
Det här stoet är det klokaste och lugnaste sto jag någonsin träffat och det var väldigt tydligt att hon ville ha med mig på fölningen. Hon stod stilla i sin hage under dagen och hängde med huvudet, men så fort jag kom ut började hon krafsa i gruset och rullade någon gång. Gick jag iväg stod hon stilla igen. Vid klockan 13 tog jag in henne då jag tyckte att förvärkarna kom tätare, och hon visade tydligt att hon ville in! Samtidigt gick jag in i huset och lät henne vara ifred en stund, med kameraövervakning från soffan. Här följer en liten bildserie på vad som sedan hände:

Hon lade sig ner flera gånger och tittade på magen, varvat med att äta hö och klia svansen mot boxväggarna. När hon sedan la sig ned och låg kvar en längre stund så gick jag upp till henne.

När jag kom upp till boxen så tittade hon på mig med stora ögon och precis då gick vattnet, som om hon bara väntade på att jag skulle vara på plats.

Efter vad man själv upplever som en evighet syntes en hov, med fotsulan nedåt, precis som det ska vara. Här smög jag in i boxen för att kolla att den följdes av ytterligare en hov och en mule. Allt verkade ligga rätt och jag kunde andas ut en aning!

Efter kraftigt värkarbete var hon äntligen ute! Så här låg hon sedan en bra stund medan mamma vilade ut helt utslagen på sidan fast jag var där inne, som sagt en mycket trygg häst. Hon vilade säkert 30 minuter på sidan, med några korta blickar på fölet, innan hon orkade vända sig upp för att hälsa. Jag tycker att det är väldigt bra att de ligger kvar med benen i mamman sen stund för att de sista litrarna blod ska hinna gå genom navelsträngen och in i fölungen innan navelsträngen brister.

Välkommen till världen!

Fölet fick sedan någon deciliter råmjölk i flaska innan hon själv hittade juvret, jag har gjort till en vana att alltid ge dem en skvätt för lite extra energi när de sedan ska leta juvret. Efter 6 hingstföl på raken kan jag konstatera att stoföl är bättre på att hitta juvret! En annan sak jag börjat göra är att ge fölen en liten tub microlax, den brukar jag ge när jag ser att de står och lyfter svansen och krystar för att få ut tarmbecket, som en liten extra hjälp. Några gånger har jag upprepat det fler än en gång, tills jag ser att de verkligen fått ut allt beck. De första dagarna brukar jag också doppa naveln i ett litet snapsglas med klorhexidinlösning. I år var jag även duktig nog att frysa in någon deciliter råmjölk om något skulle gå snett under 2019 års fölningar.


Mitt sista tips till er alla är att införskaffa en övervakningskamera, om ni inte redan har en sådan. Det är helt överlägset för att ha koll på stoet innan fölning men också för att hålla koll på stoet och fölungen de första kritiska dygnen efter fölning.

Trevlig sommar! / Linette


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar