tisdag 23 augusti 2016

I auktionens spår - Vad är din drivkraft?

Efter auktionen på Dannero i början av månaden har diskussionerna på FB varit många och långa. Många har ställt sig frågan, varför ska jag betäcka mitt sto, är det värt det?

Min personliga reflektion efter auktionen är kort och gott: Det fanns helt enkelt för få personer som var där i syfte att köpa häst, och alldeles för mycket publik som mest stannade kvar för att de var nyfikna. Detta gjorde att de flesta hästar bara hade en köpare som bjöd på hästen, vilket gjorde att det var säljaren och köparen som stod och bjöd mot varandra. I mina ögon är en diskussion om priset på hästen jag säljer, trevligare över en fika i mitt kök...
Säljarna kom dit med sina hästar, men köparna var inte på plats, varför? Den frågan bör de som anordnade auktionen, och den som vill/ska anordna nästa år ställa sig!?
Detta år blev det bara en konstig stämning som spred sig i lokalen, och mina vänner som jag pratat med, sa att de skämdes över att sitta på läktaren... De var ju bara där för att de var nyfikna...

Låga priser har det skrivits mycket om. Vad är ett lågt respektive bra pris för ett ettårigt kallblod? Man måste få tillbaka det man lagt ut skriver många. Men vad räknar man in i dessa kostnader? Vad är det man vill ha tillbaka för pengar? Tolka mig rätt nu, jag skulle självklart vilja att alla får betalt för alla kostnader man haft och för det jobb man lagt ner på hästen. Men verkligheten ser ju tyvärr inte ut så vid de flesta försäljningarna.

Jag tänker att man måste fundera på vad som är min drivkraft till att föda upp kallblodstravare?



Jag har valt att se det som en hobby, en hobby som jag har möjlighet att få tillbaka pengar på i efterhand. Avel av häst är ju en ganska långsiktig historia. De ston som jag satt och klurade på hingstar till i vintras, som är betäckta nu i sommar 2016, fölar 2017. Avkomman kan gå premielopp 2019 och startar tidigast 2020...

Mitt mål är att försöka i första han få tillbaka kostnaden för betäckning och levandefölavgift. Pengar som jag kan använda till nästa betäckning och levandefölavgift. Det är två kostnader som är konkreta och som även köparen skulle ha haft om de skulle tagit fram samma häst. Sen kan ju dessa summor skilja sig avsevärt beroende på hur/var betäckningen genomförs och vilken levandefölavgift det är på hingsten man valt. Exempel:
Björs Frej på R.B.K. Frökna, semin på station 30 minuter från mig. Lite uppstallning, Svenskuppstallad hingst på färsk sperma. Kostnad 20 000kr + moms.
Smedheim Solan på Räserstella, fryst semin på station 50 mil enkel väg från mig, lång uppstallning. 36 000kr + moms.
Det som gör att det vore bra om man kan lägga på en liten marginal, om man tänker på detta sätt, är ju de gånger man lägger ut pengar och det inte blir något föl...

Jag har inget eget foder utan köper allt hö och mineraler plus eventuellt kraftfoder. Registrering, vaccinationer och avmaskning är också utgifter. Hovvården sköter jag själv.

Vart vill jag då komma med detta? Jo, för att kunna säga om en häst blev billig eller dyr så behöver man ju veta vad den kostat att ta fram och vad säljaren vill ha betalt för utöver denna kostnad.

Ska man räkna med att man lagt tid, ja då blir det en dyr häst. Varje uppfödare måste ta ett beslut, vad vill jag ha betalt för. Drömmen vore ju att uppfödarna var organiserade så som facket, ingen säljer för mindre än dessa kostnader uppgått till... Men, det kommer inte fungera så det är bara att glömma. Men vi kanske ska diskutera med varandra, finns det något sätt för oss att motivera priset vi satt på våra ettåringar?
Vi måste också veta att trots att vi läser om ettåriga varmblod som sålts för miljonbelopp, så är det bara någon procent även på varmblodssidan som får tillbaka mer än kostnaderna för betäckning och levandefölavgift. Det är ju även därför som ST betalar ut 20% i uppfödarpremier från och med 2017. För att stötta oss uppfödare. Men då måste ettåringen komma i träning för att komma till start som treåring för att du ska ha möjlighet att ta del av de pengarna.

Det absolut viktigaste för mig som uppfödare vid försäljning är att hästen hamnar hos någon som tränar hästen och ger den förutsättningar att komma till start! Där har jag möjlighet att få tillbaka mer pengar än vad jag fick när jag sålde. Jag kan även, om jag har tur, höja värdet på framtida avkommor efter mitt sto.

När jag då står där med en ettåring och ingen är villig att betala det jag vill ha för den då?! Ja då har jag två val. Antingen sälja billigare än vad jag först tänkt eller göra någon form av deal/avtal med en tränare. Eller, träna själv. Jag har behållit två ettårsston och tränat över vintern, den ena till premie och kval och den andra till premie innan jag sålde. Jag fick inte mer betalt för dem som tvååringar än vad jag begärt för dem som ettåringar. Men jag fick in 20 000kr (premie) + 2000kr (uppfödarpremie) + 15 000kr (kvalbonus ägare och uppfödare) på den ena, och 20 000kr (premie) + 2000kr (uppfödarpremie) på den andra. Men det innebar hästkörning fem dagar i veckan, cirka en timme i snitt? i tio månader, det är ungefär 200 timmar hästkörning, som ger en hundring i timmen. Å då har jag matat å så också. Men jäkligt kul å träna unghäst!! :D

Eller, det finns ju ett tredje alternativ. Sätt hästen i träning och betala träningsavgift varje månad i två år fram till start. Den kostnaden får den köparen som köper din ettåring om den ej tränar själv.

Det är ju här köparna kommer in i bilden. De kommer ju också att investera pengar och eventuellt tid i den blivande tävlingshästen. Om jag köper en ettåring nu av Linette, kör in och börjar träna, så kan jag få tillbaka 20 000kr om jag kör premielopp nästa sommar. Linette får 4000kr i uppfödarpremie 20%. Tränar jag på kanske jag nog lyckas köra kvalet också, så då får jag 10 000kr i kvalpremie. Linette får 2000kr som uppfödare.

Jag tränar hästen en vinter till och vi debuterar i maj som treåring, med tre raka segrar och 130 000kr på kontot anmäler vi sedan ut till kval till Kriteriet med 600 000kr till segraren. Linette har redan fått in 26 000kr i uppfödarpremier och har nu chansen på 120 000kr till... Så vad tror du Linette? Kanske skulle jag köpa din ettåring!? Vad hade du för pris...?

/Frida







onsdag 17 augusti 2016

Vi väntar med spänning!! :D

ST och Travronden kommer under hösten att lansera en ny "avelssida" på nätet! Ska bli spännande att se om de lyckats skapa en sida som kan konkurrera med de befintliga, Blodbanken och Sophia Pedigrees. Vi väntar med spänning på att det totala nördandet kan starta!