söndag 13 december 2015

Stallgångssäker och avvänjning

Jag tränar korta stunder så ofta jag får chansen, och hinner, med min lilla åring. Borstar på hela kroppen med yviga rörelser, viftar med armar, drar fötterna i golvet, hoppar lite, tappar borsten på golvet och försöker tänja gränsen lite mer för varje dag. Allt för att lilla fröken ska stå snällt på stallgången trots lite konstigheter runt om.
På grund av många faktorer, som att mamma häst ska föla sent nästa år, jag bara har två hagar och bantar en märr som är tom i år och alldeles för fet. Att dygnets timmar är lite för få då jag försöker hinna hjälpa till med våran pågående köksrenovering, så har jag inte riktigt kommit igång med avvänjningen av min åring. Men ska börja nu. Alla sätt är bra utom de dåliga brukar min pappa säga. Å det finns många sätt att vänja av en häst. Jag brukar använda mig av mitt stall, ta in hästarna varje dag och ge dem mineraler/mat i krubban. (I vanliga fall får de detta ute i lösdriften.) Efter några dagar stoppar jag sedan åringen i en egen box där den står och skriker lite, medan mamma är upptagen med sin mat... Sakteliga ökar jag sedan tiden då de står i egen box, å till slut får de stå inne någon natt i egen box för att sedan skiljas åt på dagen, och sen helt. Har funkat för mig hittills, så jag gör nog så i år åxå. Men, som sagt, finns många sätt, hitta det som passar dig :)

måndag 7 december 2015

Kvalbonus!

Har du uppfödning och/eller äger häst född 2013!? Grattis du har eller kan få in lite mer pengar på din häst redan nu! Kvalbonusen godkänd för kullen 2013, Weehoo!