onsdag 30 juli 2014

När man inte har alla hästar i hagen...

Mitt lilla stoföl envisades med att smita ur hagen igår, detta resulterade i att en del tid gick åt till att fixa bättre ström i hagen, och ge lilla damen en dusch i hopp om att hon skulle få lite mer ström när hon var blöt. "Tyvärr", provade hon inte gå ut nå mer efter att jag spolat av henne med kallvattenslangen just utanför där hon gått ut. Hon ställde sig vid mamma och såg olycklig ut, kanske var det nog så effektivt med en kalldusch?

Klara blev omskodd fram och körd. Drömmen hade jag kort ledträning med i grimskaft (medan jag höll vakt på lilla rymmerskan).

Idag jobb, sen två timmar kvalitetstid med min "bästis" som är hemma på semester, vanligtvis boende i Stockholm. Å nu, nyss hemkommen från möte med övriga i Sleipner Skellefteås styrelse. Så nu ska jag ut och fylla vatten å sånt få se om det blir nå kort pyssel med Drömmen, om jag har alla hästar i hagen det vill säga...

måndag 28 juli 2014

Vilodag för hästarna

Det var dax att återgå till arbetet idag efter semestern. Så efter middagen hämtade jag sto med föl på seminsstationen, flyttade märrar och föl till ny grönare hage, fyllde vatten å sånt. Å sen var kvällen slut. Nu är det bara att gå isäng, imorrn kväll blir det köra Klara, å hon skulle behöva skos fram... Tomorrow...

söndag 27 juli 2014

Det där med lagom hull...

Idag blev det borstning, verkning av framhovar och så har vi tränat att trava i grimskaft jag och Drömmen. Klara joggade typ 9 km på morgonsidan i värmen, verkade njuta när jag spolade av henne med kallvatten efter turen :)

En av mina utmaningar inför auktionen blir nog att hålla hästarna i fint hull till dagen D.
Drömmen tycker jag är lite tunn, han blev det i våras när jag skiljde på honom och Klara. Då började han vandra runt för att hålla koll på brudarna... Sen har han ju gått på bete med grabbar och där tyckte jag att han tog sig ganska bra. Men nu så går han och springer mycket i hagen igen, när han kommit hem och har en massa brudar att hålla reda på. Kraftfoder till honom.
Klara hon tyckte jag förtjänade att gå på betet med märrarna och fölen nu när hon både gått premie och kval. Henne kör jag motion med 4-5 dagar per vecka, men hon har alltid varit lite rund och har lätt för att lägga på sig... å nu har hon stor buk åxå när hon går på betet. Bara mineraler till henne, å kanske en egen hage och hö om några dagar så att jag kan reglera hur mycket hon äter = mindre bukig hoppas jag.

Här finns info om hullbedömning av häst ;) Jag skulle säga att Klara är nog en 6:a för dagen och Drömmen en 4:a...

lördag 26 juli 2014

Det känns bra :)

Drömmen har igår och idag blivit uppborstad. Svansen, som jag nog aldrig borstat förut, var mest en massa "skruvar". Så pälsglans på igår, det gjorde att den var typ borstningsbar idag.

Kollade över fötterna går, verkade strålarna lite och tror att jag ska verka fötterna fram lite någon dag. Sen bara raspa dem om det behövs innan auktionen.

Vi har tränat kort igår och idag på att gå fram och tillbaka i grimskaft, trava och stå still. Över förväntan gick det, hjälmen satt på men inga stegringar, känns som att han mognat över sommaren. Före betet tyckte jag mest att vi var ovänner och bråkade, men det mesta av det jag försökte lära honom då verkar ha fastnat i alla fall.

Idag tömkörde vi åxå, det gick toppen! Var som att det var igår vi tömkörde senast, älskade hästar! Det känns rätt bra idag, jag tycker att det känns som att jag har läget under kontroll när det gäller att få Drömmen klar till auktionen :)

Klara hon är ju 2 år, och snäll och fin, så henne behöver jag inte lägga lika mycket tid på.

Letade lite kort på nätet igår och hittade detta på ASVT om förberedelser inför auktioner.




fredag 25 juli 2014

Auktionsbloggen!

Nu är det 2 veckor till Kallblodsauktionen på Dannero, (9:e aug). Jag har två hästar anmälda dit, Klara och Drömmen.

Drömmen har gått på hingstbete med tre andra hingstar tills igår kväll då jag hämtade hem honom. Så nu börjar intensivträningen. För både mig och hästarna, har blivit lite träning och mycket glass för mig på denna semester...

Auktioner har jag ingen erfarenhet av, hästauktioner i alla fall, var på nån auktion när jag var liten med föräldrarna tror jag...? Å så har jag ju sett Emil i Lönneberga, så halta hönor, "kittliga" hästar och galna kor vet jag hur man ropar in ;) Å så dricker man sockerdricka och slåss med Bulten :D

Så tänkte forska lite kring detta med hästauktioner och hur jag bör förbereda hästarna, så mer info kommer här kommande två veckorna för den, som precis som jag, förbereder sin/sina stjärnor inför auktionen! ;)

Nu ut och ta in (Mar)Drömmen och börja förvandla honom till en Kunglig Dröm... ...tips ett från mig: HJÄLM PÅ!

tisdag 22 juli 2014

Inspirerad

När jag såg kvalen till Derbyt och Stoderbyt så kunde jag inte låta bli att bli inspirerad. I sådana lopp vill man ju vara med. Ut och körde Klara några kilometer till på kvällen, allt för att den som köper henne då inte ska ha för få mil i benen på henne då det är hennes tur :D Jo, självklart jag har anmält till Klassikern! Åh vad skoj det skulle vara ifall min uppfödning skulle vara med!

Som uppfödare ser jag loppen, å läser om hästarna, stammen alltså, ibland känner jag mig ganska nördig :D Jag är ganska dålig på att komma ihåg namn och kan inte skryta med att jag är bra på stammar. Men klicka på Travsport fram och tillbaka å läsa om föräldrar, avkommor, syskon, syskonbarn... det är jag bra på :) Det händer dessutom oftare och oftare att jag känner igen mig, aha, nu är det den här stammen! Kanske lär jag mig en dag jag åxå, annars har jag ju alltid Travsport jag kan klicka på ;)

tisdag 15 juli 2014

Made in Sweden, hos mig: Made in Tjärntjärnliden!!

Läste rapporten om avel som HNS gjort och blev inspirerad att fortsätta att berätta om mig och min uppfödning :)

Avel har ju som sagt alltid funnits runt mig i de stallar jag sprungit. Avel kändes som "min grej" och redan från början var tanken med min uppfödning att jag skulle föda upp och sälja, kanske köra in och träna fram till premie. Jag är ganska realistisk och förstod att om jag ska syssla med avel och betäcka varje år, så har jag inte råd och tid att behålla alla avkommorna.



Till dagens datum står jag registrerad som uppfödare på 4 hästar (En genom mitt handelsbolag, tre på mitt namn). Snart blir det 6 när man lägger till årets 2 födda föl. Jag har varit med på 7 fölningar (ett sto sålde jag med föl vid sidan och står ej som uppfödare på den avkomman).

Första året jag betäckte kastade stoet i januari, då hon hade tvillingar som ej syntes på de två ultraljuden som gjordes (17 och 34 dagar tror jag det var).

Ett år lade jag ut massor med pengar på semin m.m. men stoet förblev tomt... :(

Så jag har kanske inte massor med erfarenhet, men har redan provat lite av baksidorna med avel, men har även uppfödning som vunnit lopp! :)

Jag och min 2 åring, som denna dag var just hemkommen från Skelleftetravet där hon gått godkänt kval på 1.44,8 , Klara Pengar R.F. Till försäljning på auktionen på Dannero 9 augusti ;)

Jag fick frågan om vad målet med min uppfödning är och vad som driver mig. Det som driver mig tror jag är kärleken till hästen, oj vad klyschigt det lät... Men, jag gillar att se utvecklingen hos hästen, som ju går ganska fort de första två åren :) Av de fyra "tävlingshästar" jag ägt har jag köpt två som unghästar och de andra två var "projekthästar".

Varför kallblodstravare? Jag tror att jag skulle kunna föda upp en annan ras, typ gotlandsruss, ardenner eller nåt. Men med min bakgrund blev det travhästar. Travhästar är bra, vi som lever med travet ser nog inte alltid hur bra vi har det med ST. Alla hästar är registrerade, ordning och reda på stammar, ägare osv. Hingstarna genomgår en avelsbedömning, alla kallblodshingstar som finns tillgängliga är godkända enligt hårda "djurskyddsmässiga" och rasspecifika krav. På varmbloden får man svart på vitt läsa bedömningen av hingsten och sen göra sitt eget val.

Jag skulle gärna föda upp något varmblod åxå men... jag har helt enkelt inte budget för de avkommor jag skulle vilja ta fram. De "bästa" kallblodshingstarna ligger nu strax under 20 000kr i levade föl avg. Likvärdiga varmblodshingstar strax under 200 000kr... Sen är det krångligare när man ska välja, vilka har inte lösa benbitar?, har denna tävlat på prestationshöjande medel under sina unghästlopp? osv.

Målet med min uppfödning då?
För mig är ett mål något som är uppnåeligt inom en rimlig tid, något som är mätbart och som jag kan påverka. Där det går att sätta delmål. Så efter lite fundering om vad som är målet så säger jag att det är:
Att jag får sälja hästarna jag föder upp.
En attraktiv häst, uppfödd på bra foder i bra miljö, väl omskött och välhanterad.
Då kan jag sätta delmål som att: få dräktigt, ett föl med bra "rasstandard" och kroppsliga förutsättningar för travtävling föds, det kan gå i grimskaft, stå på gången, tömkörd/inkörd.
Hur vet jag om jag har en attraktiv häst? Jo, förhoppningen är ju att få tillbaka pengar jag lagt ut, att jag inte ska behöva jaga köparna utan de ska veta vad jag har för produkt och söka sig till den. Detta tar ju dock några år att etablera just detta tänker jag... :)

Sen väljer jag gärna en ung hingst för att få bra generationsväxling, detta talar ju dock lite emot detta med att föda upp en häst som köparna vill ha då de ofta är oprovade hingstar... Men, någon köpare måste väl leta hästar som ligger steget före de andra tänker jag? Eller?

Sen kan man ju drömma och fantisera: Föda fram en stjärna, årgångstopp, avelshingst! Ha råd att sluta jobba på min lönearbete och leva på uppfödningen. Föda upp massor av föl varje år med toppstammade ston och hingstar! :D "Only the sky is the limit" brukar man ju säga men... det är klart... ibland kanske saldot på banken gör det svårare att ta sig dit :D

Vad driver dig i din uppfödning? Kommentera gärna nedan!
Som vi brukar säga här i Skellefteå. KÄMPA! :)

Kunglig Dröm R.F. och Kapten Grej springer glatt ut på grönbete. Det blir "sista sommaren med gänget" så att säga innan det är dax för allvaret, träningen inför alla kommande framgångar på travbanorna för dessa två framtida stjärnor!








tisdag 8 juli 2014

Härligt!

Kul med så många anmälda till auktionen på Dannero i augusti! :) Nu ska vi bara hjälpas åt att dra dit en massa köpare till alla fina hästar åxå! :)

måndag 7 juli 2014

Kom ihåg "registreringspapper" till ST

Kom ihåg att skicka in papperna på registreringen av ditt föl. Om det kommer in senare än 3 månader efter födelsedatum så får du en förseningsavgift, å det är ju onödigt! Om du som jag har betäckt med en hingst uppstallad i Norge och inte fått några papper därifrån. Ring ST så skickar de papper du kan fylla i ägaruppgifter och namnförslag på och skicka in så slipper du förseningsavgiften :)

P.S. Grattis till mig, min 2-åring kvalade in på en fin tid igår. Så nu är det bara att göra henne fin till auktionen på Dannero så har jag gjort vad jag kan göra. Ska nog förresten försöka mig på att göra nå reklam åxå få se vad de blir ;)

fredag 4 juli 2014

Här är jag :)

Jag fick ett positivt mail av en tjej vid namn Linette för flera månader sedan, hon hade några frågor om mig, hur jag började, erfarenhet och mål och vad som driver mig, m.m. Nu tänkte jag försöka få tummen ur och skriva om det :) Den som väntar på något gott... får oftast vänta länge? :)

Jag föddes 1982 som en djurtokig blond "pojkflicka", uppväxt i radhus utanför Skellefteå. Jag var mycket ute i skogen och letade djur under stenar, hade i burkar och kollade på dem minns jag... :) Fångade grodyngel och grodor och drog hem... och fick bära tillbaka minns jag...

Kaniner, fiskar, fåglar, katter, marsvin, dvärghamstrar och en leguan vad det som fanns hos oss under min uppväxt. (De flesta hade jag dragit hem även om mina föräldrar hade djur även innan jag föddes). Du skötte alltid om dina djur helt själv utan att vi behövde tjata har mamma sagt. Vi hade marsvin (och marsvinsungar) men jag ville ha en katt. Vi kan inte ha både och sa mina föräldrar, sagt och gjort, jag gav bort marsvinen till nya hem och in flyttade en katt :) Så det där med att sälja föl/hästar känns inte jobbigt utan är en del av målet för mig! Bort med en för att ha tid, råd, plats för en ny!

Just hästar är väl många flickors dröm (och växer bort när man blir tonåring och börjar med pojkar sa min mamma...) 
Jag och min bästis Nina började stod i kö till ridskolan (två år tror jag) innan vi fick börja där gick vi hästskötarkurser på Tuvastallet (Jo, "stallgänget på Tuva-stallet" för dig som läst Min häst). Kursledare var Jenny (hade Killen och Contessa då tror jag, och som numera föder upp Ängs-hästarna tillsammans med Daniel), Petra (som då hade Jasmine Way men senare tränade fram en massa bra kallblodstravare) och en tjej som hette Linn. Där lärde jag mig sätta på grimma, borsta och annat bra :)

När vi gick i 6:an var det dax att skaffa egna sköthästar tyckte vi och tog våra cyklar 2 km till en man vi namn Rolf Gustavsson. En b-tränare med flera hästar, där fick vi mocka skit och lärde oss sela. Tillslut så sa vi att nu har vi varit här i två? år, vi vill börja köra häst. Ok tyckte Rolf, och strax körde vi i rygg på honom eller runt hans "bana" :) 

Uppfödning då, jo Rolf födde även upp ca: ett föl per år (och gör fortfarande). Stoet han avlade på när jag var där hette Berglina e: Ministegg. 
Min älsklinghäst där hette dock Modd Spillevink e: Dally Junior, han var ingen stjärna och när han skulle säljas var det gråt och tandagnisslan hemma hos familjen Andersson... men en häst köper du över min döda kropp sa pappa... :( Kanske tur det? Annars hade jag haft ridhäst idag?

Rolf flyttade dock "utanför cykelavstånd" när jag skulle börja 9:an? och då började jag sköta häst hos Kjell Stenmark istället, han han födde också upp häst och hade oftast flera föl per år. Några "hyfsade" hästar kommer från honom bla. avelshingsten Snärt Troll :) Hos Kjell fick jag köra massor med häst och min älsklingshäst var en vass liten märr vid namn Snärtlilja. Jag har lyckats få köpa en avkomma till henne (tack Yvonne!) som jag har tre fina avkommor efter hittills :)

Under dessa år tog jag även licens på ponny och körde lite ponnytravlopp, men tyckte att träna häst var roligare, särskilt unghästar. Men som sagt avel har alltid funnits som något naturligt kring travhästarna.

År 2000 var det dock dax för en egen häst!  (Trots att min pappa ej var död, och mamma hade nog gett upp hoppet om att jag skulle börja med pojkar istället för hästar...) Jag var 18 år och hade sparat i mååånga år!! Letade och letade och till slut inhandlades en liten Kariessa Forte på höstlovet som 1,5 åring. hon var körd 10 gånger när jag köpte henne, där började mitt liv som hästägare för snart 14 år sedan :)

Fortsättning får följa en annan dag :)