tisdag 27 maj 2014

Parasiter

Nu är det snart dax för bete hemma hos mig = dax att börja kolla upp, hur var det nu igen med parasiterna?

Här finns bra info. Varning för äckliga mask-bilder... ;)

Gör Quiz om parasiter här.

söndag 25 maj 2014

Hästvak...

Sitter här och väntar på att efterbörden ska släppa på mitt sto som fölade vid 18-tiden. Hon har haft problem att släppa efterbörden de två tidigare fölningarna åxå. Longerat en gång i timmen men det har inte hjälpt :( Så, bara att ringa vet. och spruta henne få se om det släpper. Medicinen ska b.la. göra så att livmodern drar ihop sig. Tre timmar är tiden att komma ihåg, om den ej släppt inom tre timmar så är det bara att ringa. Risken för fång och infektion ökar ju längre den sitter kvar. Hmm, inte blir det att betäcka om på fölbrunsten i år heller... när det är krångel med efterbörden är det bättre att vänta till brunst nummer två.

Såhär trött kan man vara när man just kommit ut från mammas mage :) Det blev förresten en liten hingst.

tisdag 20 maj 2014

Jag är kass på att köra med klocka...

Då det inte blivit så mycket körning på bana för mig de senaste åren så är jag verkligen kass på att klocka tiden när jag kör! Var dålig förut men nu är det katastrof.
Banjobb med min 2 åring idag, efter 200m hade jag typ tappat bort mig på hur fort jag körde. Missade att kolla på 100m, å när jag sen skulle börja dela de 25 sekunderna jag hade på 200m (är kass på huvudräkning så pass att 25 är krångligt att dela) så hade jag ju hunnit köra typ 600m innan jag visste hur fort jag kört första 200m å missade ju förstås då att kolla 500m! Ja, nästan för pinsamt för att berätta!
Fick ett mail från en "ponnypappa" i Skellefteå som tagit fram en app som gör att du kan fixa en finfin "Travklocka" av din mobiltelefon :) Kolla in på www.travtempo.se. Men förstås hjälper inte mig som är en evig bakåtsträvare och bara har en mobiltelefon och ingen smartphone... ;)

onsdag 14 maj 2014

Våren som kom av sig...

Här hos mig var det några riktigt fina och solvarma dagar i slutet av april, men sen kom våren av sig. Snö var det en morgon när jag körde till jobbet, med sommardäcken på bilen, kallt och tråkigt. Hästarna påverkas mycket av vädret när det gäller brunsten. Pratade med en stuteriveterinär i morse som sa att här verkar inte märrarna kommit igång med brunsten ännu :( De som har föl vid sidan kan vara lättare, men de hade inte seminerat en enda märr för de hade inte bra brunster. Men nu i slutet av veckan säger de, meteorologerna, att värmen ska komma! :) Å med det, de regelbundna brunsterna, varma dagar, pollen, pollen och pollen vilket är mindre roligt för den allergiske...

Fina, underbara föl ploppar det dock ut ändå, trots kallt väder. Jag hade vägarna förbi Jenny och Daniel, och stannade till för att få se lite föl IRL :) Nu längtar jag ännu lite mer efter mina nya stjärnor!


torsdag 1 maj 2014

Det börjar närma sig för mina ston :)

Mina ston är beräknade att föla 25:e maj. Men jag tror att åtminstone den ena kommer att föla före det. De har sovit inne på box i en veckas tid nu, jag har slitit av sista skorna och tvättat upp "mjölkbarerna" :) Börjat ha grimmorna på hela dygnet och en liten lampa lyser i porten brevid stallet hela nätterna vilket gör att jag kan smyga in på natten och kolla läget utan att behöva tända lyset i stallet. Jag försöker börja i tid med dessa förändringar så att inte märrarna känner sig så övervakade när det är dax... så kanske jag kan lura dem å inte de lurar mig ;)

Här i bygden har det nu ploppat fram ett antal fina friska föl vilket är underbart kul! :D Om oturen skulle vara framme så kom ihåg att ASVT har Föl och Ammajouren: 073-314 13 16

Grattis till alla som fått föl och fortsatt lycka till med fölningar och betäckningar till er övriga. Idag ska jag försöka mig på att "prema" min 2-åring, lycka till till mig! :D Ska bli kul att se "tävlinghäst-resultatet" av hingstfunderingar som skedde för typ 3,5 år sedan... :)